Een uitdaging van veel woningcorporaties is het tekort aan woningen. Er zijn (te) weinig huurwoningen beschikbaar en wonen dreigt voor veel mensen onbetaalbaar te worden. Een woning delen kan uitkomst bieden! Samen met woningcorporatie Talis hebben wij onderzocht hoe wij bestaande huurwoningen kunnen opsplitsen in twee wooneenheden. Intussen hebben wij al 17 woningen getransformeerd in 34 woonruimtes. Zo komen meer woningen beschikbaar en krijgen twee keer zoveel woningzoekenden een betaalbare huurwoning.  

Doordat we bij woningdelen één woning splitsen in twee wooneenheden, kunnen we twee woningzoekenden een betaalbare huurwoning bieden. Elke huurder krijgt een eigen slaapkamer en badkamer maar delen wel gemeenschappelijke voorzieningen, zoals de woonkamer, keuken en buitenruimte.

PROEFWONING

Allereerst hebben we 3 (proef)woningen gerealiseerd in Nijmegen en Wijchen. Het resultaat was naar wens, waarna we zijn begonnen het proces te optimaliseren en de doorlooptijd te verkorten.

DESIGN THINKING METHODIEK

De meeste tijd zit in het maken van een extra badkamer. Met de design thinking methode hebben we een snelbouwconcept bedacht voor een nieuwe badkamer. Deze methode is bij uitstek geschikt voor complexe problemen. In brainstormsessies worden oplossingsrichtingen bepaald, waarna we direct een prototype maken en de oplossing in de praktijk testen. Momenteel zijn we het snelbouwconcept tot in detail aan het uitwerken terwijl we het tegelijk realiseren in de woningen van Talis. Daarnaast ligt de focus op de doorlooptijdverkorting van het gehele proces.

‘’Door één woning te splitsen vinden twee woningzoekenden een betaalbare woonruimte. Hiermee bieden we een antwoord op de grote vraag naar betaalbare sociale huurwoningen.’’

Ronald Leushuis – Bestuurder Talis

Eerste bewoners ontvangen sleutel van de gedeelde woning van Ronald Leushuis