Gemeentelijke monumentale woningen verduurzamen; een complexe en leuke uitdaging voor het team van de vestiging Talen Zuid. Woningcorporatie Talis wilde de 23 woningen in de Passedwarsstraat en Passestraat in Wijchen upgraden van label G naar gemiddeld label B. De prachtige ‘luikjeswoningen’ zijn een begrip in Wijchen. We zijn heel trots op het resultaat: wonen in dit mooie stukje Wijchen is een stuk fijner en comfortabeler geworden én de bewoners hebben een lagere energierekening.

Monumentaal

De ‘luikjeswoningen’ zijn een begrip voor de gemiddelde Wijchenaar qua ligging, uiterlijk en monumentale status. Als snel blijkt dat het een uitdaging wordt om 23 + 1 (koop)woningen met een gemeentelijk monumentale status die slecht scoren op duurzaamheid (gemiddeld label G) te upgraden naar een gemiddeld label B, op zo’n manier dat de monumentencommissie medewerking verleent.

Duurzaamheid, circulariteit en leefbaarheid

De woningen zijn van gemiddeld label G naar gemiddeld label B gegaan, door:

  • vervangen van alle tochtweringen
  • isoleren van daken en spouwmuren
  • plaatsen van HR++ beglazing
  • aanbrengen van CO2 gestuurd ventilatiesysteem
  • verhelpen vochtproblemen door de spouwvervuiling te verwijderen

Daarnaast zijn flora en fauna maatregelen toegepast zoals het aanbrengen van permanente voorzieningen om beschermede diersoorten als de vleermuis, huismus en gierzwaluw te huisvesten in de woningen. In het kader van circulariteit hebben wij de bestaande zinken goten verwijderd, aangepast, gereinigd en hergebruikt. Dit heeft geresulteerd in materiaalbesparing en kosten voor de opdrachtgever. De gehele woning voldoet aan de vigerende brandveiligheidseisen.

Opleverfeest

Om de afronding van het project te vieren hebben we een opleverfeest georganiseerd voor de bewoners, opdrachtgever, partners en Talen medewerkers met een fotoreportage en een frietkraam.