Binnen ons bedrijf werken we met veel mannelijke én vrouwelijke collega’s die zich allen lid voelen van de ‘Talen familie’.

De bouw een mannenzaak? Niet volgens de vrouwen van Talen. Zij bewijzen het tegendeel.

Als je kijkt naar het aantal vrouwen in de bouwsector, kom je tot de conclusie dat zij vandaag de dag nog steeds ondervertegenwoordigd zijn. Dat is bij Talen Vastgoedonderhoud ook het geval: er werken meer mannen dan vrouwen. De afgelopen jaren is er echter wél een toename van vrouwen in de bouwwereld zichtbaar, ook bij Talen. Het tempo waarin dat gebeurt, ligt niet heel erg hoog.

Hoe dat komt, heeft volgens een zevental enthousiaste ‘vrouwen van Talen’ voornamelijk te maken met het feit dat de bouwsector wordt bestempeld als ‘een wereld waar vooral mannen thuishoren’. Onterecht, vinden ze: want het werken in de bouw (en bij Talen uiteraard) is juist hartstikke gaaf!

Mars <-> Venus

Er wordt wel eens gezegd: ‘Mannen komen van Mars, Vrouwen komen van Venus’. Mannen zijn bijvoorbeeld in hun communicatie heel direct en duidelijk. Ze weten wat ze willen en winden er geen doekjes om. En als er iets ‘afgehandeld’ moet worden, dan doen ze dat ook. Daarna is het van tafel: iedereen gaat door met de werkzaamheden. Dat is sowieso kenmerkend voor mannen, als je het aan de vrouwen van Talen vraagt – of het nou een secretaresse of een calculator/werkvoorbereider is. Die directheid van mannen vinden ze niet vervelend. Integendeel! Juist dat aspect vinden ze prettig in de samenwerking. “Vrouwen zouden er een voorbeeld aan kunnen nemen. Het scheelt een hoop geklets.”

Respect moet je afdwingen

Zaken die wat meer uitdaging behoeven, zijn er ook. Want dat het als vrouw zijnde niet altijd makkelijk is in de masculiene bouwwereld, is ook waar. Met hetzelfde diploma en ervaring, moet je je meer bewijzen. Wat niet wil zeggen dat je geen steun krijgt! Als je nieuw bent, is het juist fijn dat je geholpen wordt. Ook door mannelijke collega’s. En dat laatste geven alle zeven Talen-vrouwen aan: Talen is een sociaal, warm familiebedrijf met een open cultuur. Als je komt werken bij Talen staat iedereen voor je klaar.

Waarom je als vrouw bij Talen wilt werken

Hoewel het aantal mannelijke medewerkers nog steeds de boventoon voert bij Talen Vastgoedonderhoud, is er de laatste jaren een lichte verschuiving zichtbaar. Zo nam bijvoorbeeld het aantal vrouwen met een staffunctie toe. Dat vinden ‘de vrouwen van Talen’ een goede beweging. Hoe beter de ‘mix’ tussen mannen en vrouwen is, hoe beter de samenwerking op verschillende gebieden ook is.

Wat dat betreft denken de ‘vrouwen van Talen’ dat er meer zichtbaarheid mag zijn voor hun vak binnen de bouwwereld, zodat andere vrouwen zien dat het werk wat ze doen ook voor hén geschikt is. Of je nou projectcoördinator, bewonersbegeleider, secretaresse, calculator/werkvoorbereider of HR-manager bent. Ze zouden haast willen zeggen: “Loop een dag mee, dan zie je hoe leuk het is om hier te werken en hoe dankbaar het werk is wat we doen’’. Met als mooiste voorbeeld: ruim twee jaar na dato een bedankje krijgen voor het mooie renovatiewerk en de hulp die de bewoner van hen kreeg. Hoe gaaf is dat!

Meer vrouwen? Geen doel op zich!

Voor de duidelijkheid: het is niet zo dat Talen bewust op zoek is naar meer vrouwelijke medewerkers omdat de verhouding nu wat scheef is. Het is geen doel op zich. De juiste en beste mensen op de goede plek, dát is het streven. En dat kunnen de ‘vrouwen van Talen’ alleen maar beamen. Zij werken allemaal samen in een mooi, enthousiast team van mensen; mannen én vrouwen. Dat zit echt wel goed. Dus ben je goed in je werk? Dan ben je van harte welkom bij Talen!


Familiebedrijven maken een belangrijk deel uit van de Nederlandse economie. Talen Vastgoedonderhoud is daar één van, sinds 1928.