Eddy Roffelsen | uitvoerder planmatig onderhoud

‘Ik vind het prachtig dat ik binnen Talen mijn kennis over kan dragen op gemotiveerde jongeren die het schildersvak willen leren’

Sinds Eddy Roffelsen 30 jaar geleden als leerling schilder bij Talen aan de slag ging, heeft hij iedere dag plezier in zijn werk. ‘Dat komt ook omdat dit familiebedrijf me met respect behandelt en openstaat voor veranderingen’, aldus de Drontenaar die tegenwoordig uitvoerder planmatig onderhoud (po) is. Eddy haalt niet alleen plezier uit zijn huidige functie en het contact met zijn collega’s, opdrachtgevers en bewoners, maar ook uit zijn nieuwe rol als leermeester van leerling schilders en als uithangbord van het schildersvak. ‘Ik wil jongeren laten zien dat Talen echt een fantastisch bedrijf is om voor te werken.’

Het is 1993 wanneer Eddy Roffelsen op 16-jarige leeftijd als leerling schilder bij Talen aan het werk gaat. In die tijd heeft zijn vader een eigen behangersbedrijf dat regelmatig klussen voor de vestiging in Dronten uitvoert. ‘Mij pa verzekerde me dat Talen een betrouwbare organisatie was, want hij hoefde nooit achter zijn centen aan. Al op mijn eerste werkdag ontdekte ik dat mijn vader gelijk had.’ Als beginnend schilder wordt Eddy onder de hoede genomen door enkele leermeesters die hem de kneepjes van het vak leren. ‘Het was fijn dat ze aan de ene kant geduldig waren en me aan de andere kant het vertrouwen en de vrijheid gaven om zelf aan de slag te gaan. Daar heb ik heel veel van geleerd.’

Harmonieuze samenwerking

Nadat Eddy bijna 12 jaar bij Talen heeft gewerkt, besluit hij om in 2004 eens bij een ander te bedrijf te gaan kijken. Dat uitstapje duurt slechts een jaar. ‘Toen ik hoorde dat Talen op zoek was naar teamleiders, besloot ik om snel terug te keren naar het oude nest. Ook omdat het altijd al mijn ambitie was om teamleider te worden. Niet om op te scheppen over de functienaam of zo, maar omdat je in die rol een grote mate van verantwoordelijkheid krijgt en projecten helemaal naar je eigen hand kunt zetten.’ In het geval van Eddy betekent dit dat hij sterk inzet op een harmonieuze samenwerking binnen zijn team. ‘We willen allemaal hard werken en mooi werk leveren. Naar mijn mening lukt dat het beste als er af en toe ook gelachen wordt. Zo leer je elkaar goed kennen, ontstaat er wederzijds respect en zijn collega’s bereid om die extra stap voor elkaar te zetten. Dat zie ik telkens weer terug in mijn team.’

Het schildersvak promoten

Precies dertig jaar nadat Eddy zelf werd opgeleid door enkele leermeesters, is hij zelf officieel leermeester voor leerling schilders geworden. ‘Ik vind het prachtig dat ik binnen Talen mijn kennis over kan dragen op gemotiveerde jongeren die het vak willen leren. Met een beetje geluk worden ze in de toekomst mijn vaste collega’s. Dat hoop ik natuurlijk ook, want Talen kan altijd nieuwe mensen gebruiken omdat collega’s met pensioen gaan.’ Mede daarom nam Eddy een tijdje geleden het initiatief om een gastles te verzorgen op het Almere College in Dronten. ‘Uit verhalen van mijn zonen en hun vrienden weet ik dat jongeren nog vaak twijfelen over hun beroepskeuze en dat ze schilderen associëren met zwaar werk in koud en nat weer. Ik wilde juist laten zien hoe mooi het schildersvak is. Daarom gaf ik samen met twee leraren van de schildersvakschool uit Zwolle en een collega van Talen een presentatie aan derde- en vierdejaarsstudenten. We vertelden dat Talen zich bezighoudt met groot onderhoud, verduurzaming en renovatie van sociale woningbouw, lieten hen zien wat het vak van een schilder inhoudt én dat je binnen het bedrijf op diverse manieren door kunt groeien.’

Mooie aanvulling

Over doorgroeien gesproken: vooralsnog zit Eddy perfect op zijn plek als uitvoerder en leermeester. Maar feit is wel dat hij nog 22 jaar moet werken voordat hij met pensioen mag. ‘Eerlijk gezegd heb ik op dit moment geen nieuwe ambities. Ik vind het werken met mijn team van collega’s ook nog veel te leuk. Aan de andere kant zou ik soms wel wat meer bij de werkvoorbereiding van een nieuw project betrokken willen worden. Nu ga ik af en toe al met een werkvoorbereider van Talen mee naar een opdrachtgever om samen te kijken hoe een nieuw project het best aangevlogen kan worden. Het leuke hieraan is dat ik vanuit mijn praktijkervaring met een andere blik tegen zaken aankijk en zo een mooie aanvulling kan bieden. Wie weet kan ik hier over een paar jaar wat meer mee gaan doen binnen Talen.’

Dagelijks plezier

Want wat Eddy betreft blijft hij ook de komende decennia bij het familiebedrijf werken. ‘Ik heb het super naar mijn zin bij Talen. Dat kom omdat dit bedrijf haar medewerkers niet als een nummer behandelt, maar echt als een mens. Dat merk je ook als directieleden Emiel en Mark langskomen tijdens hun jaarlijkse ronde. Ze kennen iedere werknemer bij naam en weten precies wie wat doet. Ze bieden je de vrijheid om jezelf te ontwikkelen. Bovendien is iedereen gelijk binnen Talen, ongeacht je functie. Met zo’n bedrijfscultuur is het niet moeilijk om dagelijks plezier uit je werk te halen.’

‘Mooi werk leveren lukt naar mijn mening het beste als er af en toe ook gelachen wordt’