Maaike Heiwegen | schilder

‘Talen is een super professioneel én sociaal bedrijf’

Nadat ze een periode via het uitzendbureau voor Talen Vastgoedonderhoud heeft gewerkt, trekt schilder Maaike Heiwegen in 2021 de stoute schoenen aan en vraagt ze de directie om een vast contract. Met succes! Sindsdien is de lach nooit ver weg bij Maaike. Logisch ook, want ze heeft die stoere baan waar ze als meisje al van droomde, ze werkt in een gezellig team van collega’s (waaronder haar eigen vader), Talen heeft speciaal voor Maaike een kledinglijn voor vrouwen ontwikkeld én ze heeft volop mogelijkheden om zich verder te ontwikkelen binnen het bedrijf. ‘Wie weet ben ik over een paar jaar de eerste vrouwelijke teamleider van een vrouwelijk schilderteam binnen Talen.’

Of Maaike ermee zit dat ze de enige vrouw op de bouw is? ‘Totaal niet. Ik wilde altijd al een stoer beroep. In het leger bijvoorbeeld, of in de bouw. Dat laatste is gelukt.’ Het traject naar Talen begint voor Maaike met de timmeropleiding op College De Brink in Laren. Omdat timmeren toch niet zo leuk is als ze vooraf dacht, stapt Maaike over naar de schildersopleiding bij Nimeto in Utrecht. ‘Tijdens die 3-jarige opleiding zat ik als enige meisje in een klas vol met jongens. Ik kan dus alvast wennen aan mijn toekomstige situatie als een van de weinige vrouwen die werkzaam zijn in de bouw.’

Zo vader, zo dochter

Na de schildersopleiding gaat Maaike eerst bij twee concurrenten aan de slag, voordat ze in 2018 via uitzendbureau Flexstra bij Talen komt werken. Net als haar vader trouwens. ‘Dat was niet helemaal toevallig. Ik liep stage op het bedrijf waar mijn vader ook als schilder werkte. Toen dat bedrijf failliet ging, besloten mijn vader en ik om via een uitzendbureau aan het werk te gaan. Ik kan me voorstellen dat niet iedereen eraan moet denken om elke dag met zijn of haar vader samen te werken, maar ik vind het echt leuk. Onze band is hierdoor ook sterker geworden.’

Professioneel…

Al tijdens haar eerste werkdag bij Talen merkt Maaike dat het ene bedrijf het andere niet is. ‘Als schilder wil ik meters maken en nauwkeurig kunnen werken. Daarvoor is het bijvoorbeeld belangrijk dat er steigers klaarstaan en dat er voldoende blikken verf, kwasten en handschoenen aanwezig zijn op een project. Dat was bij eerdere opdrachtgevers totaal niet het geval. Zaken waren niet geregeld en de werkwijze was enorm chaotisch. Bovendien werd ik als beginnend schilder echt aan mijn lot overgelaten. Daarom was ik blij verrast toen ik ontdekte hoe ze bij Talen werken. De randzaken zoals steigers en verfproducten zijn super geregeld, ik krijg duidelijke instructies en mede daardoor kan ik mijn werk snel en netjes uitvoeren.’

… én sociaal

Daarnaast is Maaike positief verrast door de onderlinge sfeer tussen de schilders in haar team. ‘Ik merkte direct dat er veel werd gelachen, schilders hielpen elkaar en bovendien werd ik als vrouwelijke schilder met open armen ontvangen. Daardoor voelde ik me meteen op mijn plek.’ Als Maaike en haar vader drie jaar lang via het uitzendbureau voor Talen werken, moedigt uitvoerder planmatig onderhoud Adri Mol haar aan om bij de directie een vast contract voor hen beiden te vragen. ‘Natuurlijk vond ik het best spannend, maar omdat ik graag vastigheid wilde, ben ik toch op gesprek gegaan. Achteraf maar goed ook!’ Inmiddels voelt Maaike zich bij Talen als een vis in het water. ‘Ik werk in een leuk team, verdien een mooi belegde boterham en kan dagelijks lekker meters maken. En wat ik ook heel leuk vind, is dat ik merk dat ik als vrouw word gewaardeerd binnen de organisatie. Speciaal voor mij is er zelfs een vrouwelijke kledinglijn ontworpen, zodat de T-shirts en broeken wat comfortabeler zitten. Dat kan ik echt waarderen.’

Persoonlijke ontwikkeling

Wat de toekomst betreft wil Maaike gewoon lekker bij Talen blijven werken. Dat gaf ze onlangs ook aan tijdens het functioneringsgesprek met haar projectleider, waarbij haar Persoonlijke OntwikkelPlan werd besproken. ‘Tijdens dat gesprek vroeg de projectleider me waar ik mezelf over vijf jaar zie staan. En of ik bijvoorbeeld niet de eerste vrouwelijke teamleider van een team van vrouwelijke schilders binnen Talen wil worden. Eerst moest ik lachen om zijn voorstel, maar vervolgens dacht ik “waarom eigenlijk niet?”. Binnen Talen kan ik diverse cursussen volgen waarbij ik leer hoe ik een teamleider kan worden. Ondertussen kijken we welke stappen ik moet zetten en waar we eventueel die vrouwelijke schilders vandaan kunnen halen. We moeten even kijken of het ook daadwerkelijk gaat lukken, maar alleen al het idee dat Talen mij steunt en de kans biedt vind ik fantastisch!’

‘Ik wilde altijd een stoer beroep en dat is gelukt!