Talen Verhalen | leerling schilder Indyo Velting

‘Talen biedt mij verantwoordelijkheid én vrijheid’

Net als elke 19-jarige wil Indyo Velting vooral plezier hebben in wat hij doet. En waarom ook niet? Daarom werkt hij alweer twee jaar als leerling schilder bij Talen Vastgoedonderhoud. Met succes, want vorig jaar kreeg Indyo een vast contract voor onbepaalde tijd aangeboden. Zo gauw hij zijn diploma voor de schildersvakopleiding in Leeuwarden heeft afgerond, grijpt hij deze kans met beide handen aan. ‘Talen biedt niet alleen afwisselend werk, leuke collega’s en een prima loon; ik krijg ook verantwoordelijkheid en vrijheid. En daardoor haal ik veel plezier en voldoening uit mijn werk.’

In het geval van Indyo Velting valt de spreekwoordelijke appel niet ver van de boom. Op 16-jarige leeftijd besluit hij, net als zijn vader en opa, in de bouw te gaan werken. Ook omdat hij zeker weet dat hij het nooit lang op een kantoor zal uithouden. Indyo twijfelt nog even over een baan als timmerman, maar hij kiest er na zijn deelname aan de introductieweek toch voor om de schildersvakopleiding in Leeuwarden te gaan volgen, omdat hij graag met zijn handen werkt en mooi werk wil afleveren. ‘Tijdens deze twee jaar durende beroepsbegeleidende leerweg (BBL) doe je vier dagen in de week kennis en ervaring op bij een erkend leerbedrijf’, aldus Indyo. ‘Zelf kwam ik via mijn werkgever bij de vakopleiding in contact met de vestiging Talen Noord. Tot op dat moment had ik het kantoor alleen van veraf gezien als ik naar het strand van Makkum reed. Tijdens mijn sollicitatiegesprek kreeg ik direct een positieve indruk van het bedrijf, ook omdat ik gelijk aan de slag kon.’

In korte tijd veel leren

Twee jaar na zijn introductie in het schildersvak moet Indyo toegeven dat zijn kennis in het begin nogal te wensen overliet. ‘Ik had geen idee wat het vak van schilder precies inhield. Ik dacht dat een schilder ergens aankomt, zijn kwast en verfpot pakt en direct gaat schilderen.’ Zijn leermeester leert Indyo al op zijn eerste werkdag bij een project in zijn woonplaats Bolsward, dat het werk van een schilder veel meer inhoudt. Dat hij het houtwerk bijvoorbeeld eerst moet schoonmaken, schuren, krabben, kitten en plamuren voordat de grondverf en uiteindelijk de laklaag worden aangebracht. ‘Op de tweede dag ging ik zelf aan de slag en op de derde dag stond ik kozijnen af te lakken. Mijn leermeester gaf me de vrijheid en verantwoordelijkheid om zelf dingen uit te proberen, zonder dat iemand de hele tijd op mijn vingers keek. Bovendien kreeg ik hulp en tips van mijn collega’s uit het team. Zo kon ik in korte tijd heel veel leren.’

Vakkundig en vriendelijk

Indyo leert bijvoorbeeld hoe Talen bij schilderprojecten de ‘treintjes-aanpak’ hanteert. ‘Dit betekent dat we bij een heel blok woningen eerst het hout schoonmaken en vervolgens alle noodzakelijke werkzaamheden uitvoeren, zoals dus het schuren, krabben, kitten, plamuren en natuurlijk het schilderwerk zelf. Door de werkzaamheden per blok of symbolische treinwagon uit te voeren, werken we superefficiënt.’ Naast het feit dat Indyo in de praktijk het vak van schilder onder de knie kan krijgen, leert hij ook vaardigheden die op het eerste gezicht misschien niet veel met het schilderwerk te maken hebben. ‘In de afgelopen twee jaar heb ik bijvoorbeeld ontdekt hoe je bewoners vriendelijk te woord kunt staan als ze een vraag of klacht hebben. Hierbij is het heel belangrijk dat je goed luistert en geduldig blijft. Gelukkig zit dat sowieso in mijn karakter.’

Vast contract als beloning

De inzet van Indyo blijft niet onopgemerkt binnen Talen. Collega’s Ruben en Redmar omschrijven Indyo als een harde werker die inderdaad geduldig en relaxed is, goed in het team ligt en prima zelfstandig kan werken. ‘Van mensen zoals Indyo kunnen we er nog wel 100 gebruiken bij Talen’, aldus Ruben. Ook de directie is op de hoogte van de positieve bijdrage die Indyo levert aan het schilderteam. Daarom komen Mark van der Graaf en Emiel Talen in de zomer van 2023 persoonlijk langs bij het project waar Indyo op dat moment aan het werk is. ‘Hun bezoek was voor mij een totale verrassing. Ze wisten wie ik was, vroegen hoe het op school ging en vervolgens boden ze me een vast contract voor onbepaalde tijd. Zo gauw ik mijn opleiding voor schilder op niveau 2 heb afgerond, grijp ik deze kans met beide handen aan. Talen biedt namelijk niet alleen afwisselend werk, leuke collega’s en een prima loon, ik krijg ook verantwoordelijkheid en vrijheid. En daardoor haal ik heel veel plezier en voldoening uit mijn werk.’

‘Mijn leermeester gaf me de vrijheid en verantwoordelijkheid om zelf dingen uit te proberen, zonder dat hij de hele tijd op mijn vingers stond te kijken’