Veenvesters is druk bezig met het verduurzamen van haar woningen. Maar ze kunnen niet alles tegelijk aanpakken. Met de enorm stijgende energiekosten is er gezocht naar een oplossing om tegemoet te kunnen komen aan huurders van woningen die voorlopig nog niet worden verduurzaamd. En zo is het idee voor de Energiedragers ontstaan. Sinds oktober vormt Talen samen met Weijman Vastgoedonderhoud, De Variabele de Veenvesters Energiedragers. Halverwege het project sluit Bert van Kruistum Schilders ook aan.

Huurders niet in de kou
Namens Veenvesters is projectleider Jeroen Koetsier verantwoordelijk voor de Energiebrigade. “Net als alle andere woningcorporaties werken we heel hard aan het verduurzamen van onze woningen. Maar we kunnen niet alles tegelijk aanpakken. Met de enorm sterk stijgende energiekosten, vonden we dat we iets extra’s moesten doen voor huurders in woningen die voorlopig nog niet worden verduurzaamd. Zo is het idee voor de Energiebrigade ontstaan. We laten onze huurders niet in de kou staan.”

Minder energieverbruik
“We maken de woningen zoveel mogelijk tochtdicht”, legt Jeroen uit. “Waar nodig plaatsen we nieuwe tochtstrips en dichten we naden en kieren. Zo houden huurders de kou buiten en de warmte binnen.” Daarnaast helpt Energiebrigade ook om het energieverbruik terug te dringen. “We ontluchten de verwarming, vullen de cv-ketel bij en brengen radiatorfolie aan”, vertelt Jeroen. “Daardoor kunnen huurders minder energie verbruiken en toch hun huis lekker warm houden.”

Voor de ruim 400 woningen die ons zijn toebedeeld is uitvoerder Cor Snoeren het aanspreekpunt voor de huurders. Bij hem kunnen ze terecht om een afspraak in te plannen. De bewoners zijn erg blij met de energiebesparingsmaatregelen en dus staat de telefoon roodgloeiend. De werkzaamheden verlopen vlot en daarom kunnen we nog eens 152 woningen aanpakken. Momenteel zijn we aan het werk met de laatste woningen in het Rembrandtpark in Veenendaal. Eind januari 2023 is de klus geklaard nu al wordt er veel energie bespaard!