Binnen ons bedrijf werken we met collega’s die lid zijn of zich lid voelen van de ‘Talen familie’. Zo ook Emiel Talen en Mark van der Graaf, de opvolgers.

‘Passie voor het vak, bovenal trots op de mensen die bij ons werken.’

Aanpakkers en doorpakkers. Zo kun je Emiel & Mark, beiden algemeen directeur van Talen Vastgoedonderhoud, typeren. Waar komt die mentaliteit vandaan en vooral – hoe zet je dit verder door in dit florerende familiebedrijf dat al sinds 1928 bestaat?

Mark: learning by doing

Van een bijbaan als magazijnmedewerker tot algemeen directeur van Talen Vastgoedonderhoud. Het klinkt idealistisch, maar dit is het verhaal van Mark van der Graaf. Na de middelbare school had hij plannen om te gaan studeren. Dat werd een ander traject: hij kwam in contact met Martin Talen. “We hebben werk voor je”, was de boodschap. Hij stippelde een ‘loopbaanplan’ voor Mark uit, van een baan in de uitvoering tot een managementfunctie.

Op deze manier kwam Mark in 1993 bij Talen Vastgoedonderhoud in dienst als assistent-schilder. Door ‘learning by doing’ (schilderen, timmeren, tegelzetten) pakte hij zaken aan. In 1994 kreeg Mark de kans om calculator/werkvoorbereider te worden. Deze functie voerde hij uit in Apeldoorn, tot hij in het jaar 2000 verhuisde naar het nieuwe pand van Talen in Nijmegen: Talen Zuid. Daar werd hij op een later moment projectleider, samen met Willem de Jong. Een totaal andere tak van sport: uitvoering en interne processen komen dan bij elkaar.

Emiel: vroeg aan de klus

Waar Mark op zijn negentiende begon bij het familiebedrijf, werd Emiel Talen (zoon van Martin Talen), al van jongs af aan betrokken bij Talen Vastgoedonderhoud. Hij ging tijdens schoolvakanties mee naar projecten en rolde op deze manier de bouwwereld in. Uiteindelijk koos hij voor een praktische opleiding tot timmerman. Dat beviel goed, totdat hij op een dag Willem de Jong (toen bedrijfsleider bij Talen) tegenkwam. Emiel kreeg de uitnodiging voor een gesprek bij Talen Vastgoedonderhoud. Dat gesprek was met Willem en met Mark die toen projectleider was voor de vestigingen Talen Midden en Talen Zuid. De uitkomst hiervan? Zijn eerste letterlijke stap binnen het bedrijf Talen, in 2005.

Doorontwikkelen als rode draad

Jezelf constant blijven doorontwikkelen. Dat heeft Emiel niet alleen meekregen vanuit zijn familie, maar ook binnen het bedrijf. Zo werd hij in 2007 projectleider: een baan met meer verantwoordelijkheid. Zijn vader zag de ontwikkeling die hij doormaakte en in 2009 kreeg Emiel de vraag om na te denken over zijn rol in de verdere toekomst van het familiebedrijf Talen Vastgoedonderhoud. Hij volgde een traject als managementtrainee, waarnaast hij een bedrijfskundige opleiding volgde. In 2012 werd Emiel vestigingsdirecteur van Talen Zuid.

De woorden ‘jezelf blijven doorontwikkelen’ komen ook terug wanneer je kijkt naar de carrière van Mark. Tijdens zijn functie als projectleider in Nijmegen, werd hij in 2007 door Martin Talen gevraagd om de vestiging in Makkum (Talen Noord) te gaan leiden. Na diverse opleidingen en trainingen, was de voorwaarde om een bedrijfskundige opleiding te volgen en zich verder te blijven doorontwikkelen. Die kans pakte Mark met beide handen aan. Zijn ambitie om de vestiging naar een hoger plan te tillen, werd ingevuld: hij bouwde Talen Noord uit, samen met een fantastisch team van mensen. In 2014 werd Mark ook nog eens vestigingsdirecteur van Talen West en daarna, in 2015, algemeen directeur. Daarmee trad hij toe tot het directieteam (naast Martin Talen en Henk van den Heuvel).

Samenwerken in het directieteam

Waar het directieteam in 2015 bestond uit drie leden, kwam Emiel daar in 2017 als vierde lid bij. In die periode werd de samenwerking tussen Mark en Emiel intensiever. En hoewel hij de rol als algemeen directeur-bestuurder van Talen Vastgoed beoogde (als opvolger van zijn vader) wilde hij eerst iets anders: het behalen van zijn MBA-opleiding. In januari 2019 werd dat bekrachtigd met een diploma.

Vanaf dat moment kregen Mark en Emiel samen de leiding over het bedrijf, waarna Emiel midden 2019 Talen Vastgoedonderhoud overnam. De formele overdracht was daarmee een feit.

Trots op iedereen binnen Talen

Wat maakt dat zowel Mark als Emiel zo trots zijn op het bedrijf? Dat zijn een paar zaken. De passie voor het vak, maar bovenal de mensen die bij hen werken. Zij verdienen persoonlijke aandacht en krijgen dit ook. Dit doen de mannen door jaarlijkse werkbezoeken op de bouw om betrokken te blijven. Wat hen ook kenmerkt, is de zorg voor hun mensen: “Zij doen waar onze opdrachtgever voor betaalt”, is een uitspraak die je ze beiden hoort zeggen.

Het menselijke aspect is iets wat hen kenmerkt. Ze kennen veel collega’s bij naam. De deur staat altijd open voor iedereen. En ze zorgen voor hun mensen. Als er iets gebeurt door (persoonlijke) omstandigheden, staan Mark en Emiel letterlijk op de stoep (met een bos bloemen). En als er wat te vieren valt, laten ze dat niet ongemerkt voorbijgaan. Zoals het 90-jarige bestaan van Talen Vastgoedonderhoud: een groot feest met alle werknemers en hun familieleden. Op dat contact zijn de mannen best trots… En de medewerkers waarderen dat: in 2020 is Talen door hen voor de derde keer uitgeroepen tot ‘World-class Workplace’ (voorheen Beste Werkgever)!

Verder op eigen benen

En nu, bijna twee jaar na het afscheid van Martin Talen, denken Mark en Emiel verder na over de toekomst van het bedrijf. Samen met een kundig en ervaren managementteam. Ze zoeken soms de natuur op om een wandeling te maken. Het biedt hen inspiratie en ze komen tot goede ideeën voor een langetermijnstrategie. Maar ondanks dat het ze goed afgaat, missen ze ook wel eens iemand: Willem de Jong bijvoorbeeld. Hij stond aan de basis van de loopbaan van beide mannen. En hij was het die Mark en Emiel een spiegel voorhield als ‘het soms even nodig was’. Ruim veertig jaar werkte hij bij Talen, tot aan zijn plotselinge overlijden in 2016.

Emiel en Mark hebben álle energie, passie, en liefde voor het bedrijf om Talen Vastgoedonderhoud verder te laten floreren. Mét samen de benodigde kennis en ervaring om dit mooie bedrijf te leiden. Aanpakkers en doorpakkers, dat zijn het.

 

 

 

 

 


Familiebedrijven maken een belangrijk deel uit van de Nederlandse economie. Talen Vastgoedonderhoud is daar één van, sinds 1928.