Onlangs heeft Talen Vastgoedonderhoud het onderhoud aan het VOC-schip ‘de Amsterdam’ afgerond. De werkzaamheden bestonden uit houtherstel en schilderwerk. Voor onze medewerkers was het een bijzonder project en een eer om dit prachtige schip weer in goede staat te brengen. De Amsterdam is een exacte kopie van het beroemde VOC-schip dat in 1749 al op zijn eerste reis verging.

Over ´de Amsterdam´

In de 17e en 18e eeuw zeilden Oost-Indiëvaarders met dit soort schepen naar het Verre Oosten. De reis duurde ongeveer acht maanden. Alle Oost-Indiëvaarders samen maakten bijna vijfduizend van die reizen. De originele Amsterdam zeilde in 1749 de Noordzee op. In een vliegende storm brak het roer af. De schipper besloot het schip te laten stranden op de Engelse zuidkust. Hij hoopte zo de mensen aan boord, de lading en het schip te redden. Maar de Oost-Indiëvaarder zakte al snel in de modder en kwam nooit meer los. Archeologen hebben later in het wrak veel gegevens gevonden over de bouw van VOC-schepen, de lading en het leven aan boord.

Pronkstuk

In 1985 begon de bouw van een kopie van de Amsterdam. Ruim 400 vrijwilligers werkten eraan mee. Sinds 1991 ligt het schip afgemeerd bij Het Scheepvaartmuseum. Het is een van de pronkstukken van Het Scheepvaartmuseum.