Willie Altink
teamleider

“Gezamenlijke doelen zijn er om samen naartoe te werken”

Vreeswijk, een wijk in Nieuwegein, vlák bij rivier de Lek. Een logische plek voor een monumentaal Schippersinternaat. In vroeger tijden woonden hier schipperskinderen, nu zijn het vooral jonge mensen die hier hun eerste woning huren. Woningen die tot in de puntjes verzorgd zijn, dat is zeker, want hier is Willie Altink met zijn team aan het werk.

Willie praat graag over zijn werk. Hij begint zijn verhaal al terwijl hij langzaam naar beneden zakt met zijn hoogwerker. “Als teamleider regel ik de zaken wanneer dat nodig is, heb ik tijd over dan werk ik gewoon mee. Die afwisseling, dat vind ik het mooiste wat er is.”

Je werk maak je zelf

Alweer zo’n acht jaar werkt hij als teamleider. De veel­zijdig­heid zit volgens Willie ook in de verschillende projecten waar hij in de loop van het jaar aan werkt, en vooral in de vrijheid die hij krijgt om zelf zijn werk in te vullen. “Binnen een project heeft iedereen zijn taken en rollen”, vervolgt Willie. “Hoe je die oppakt, dat bepaal je voor een groot deel zelf. Je werk heb je dus zelf in de hand. Dat geldt ook voor kansen. Zie je ze, dan mag je ze grijpen. Dat vind ik zo mooi aan ons bedrijf.”

“We staan voor ons werk. Wat we opleveren moet gewoon goed zijn.”

Staan voor je werk

Willie is een doener, dat is duidelijk. Er zijn natuurlijk concrete doelen en resultaten te behalen, maar voor hem gaat het er vooral om hóe je je werk doet. “Zo zie ik dat en ik merk dat we het hier allemaal zo zien. Er is een gemeenschappelijk gevoel: we staan voor ons werk. Het product dat we leveren moet gewoon goed zijn. Daar zorgen we samen voor.”

Met ‘samen’ heeft Willie het over de mensen van Talen én over de vaklieden die we inhuren. Daar zit volgens hem soms ook een uitdaging. “Binnen het bedrijf hebben we een vaste kern. Mensen die dezelfde ideeën hebben én uitdragen over onze doelen en kwaliteit. De mensen die van buiten ons bedrijf komen, hebben soms andere ideeën of gewoonten. Als teamleider probeer ik iedereen mee te krijgen in waar wij voor staan. Delen we de gemeenschappelijke waarden, dan kunnen we onze hoge kwaliteit ook met elkaar blijven leveren.”

“Nog even achterom kijken voordat je je werk achterlaat.
Dat ene stapje extra, daarmee maak je het verschil.”

Die extra stap maakt ’t verschil

Waarden die hoog op Willie’s lijstje staan zijn ‘netheid’ en ‘beleefdheid’. “Het hele proces is belangrijk, maar het laatste wat je doet en hoe je dat doet; dát onthouden mensen vaak”, legt hij uit. “Hoe laten we ons werk en onze werkplek achter, hoe zijn we naar bewoners toe? De laatste indruk geeft mensen immers een beeld van jou en van het bedrijf waarvoor je werkt. Ik kijk altijd nog even achterom voordat ik m’n werk achterlaat. Dat ene stapje extra, daarmee maak je ’t verschil. Ook dat vind ik typisch Talen.”