Patrick Bakker
adviseur vastgoedonderhoud

“Ik wacht niet af, maar denk al mee en vooruit voordat we samen starten.”

What’s in a name? Die uitdrukking gaat zeker op voor de veelzijdige functie van Patrick Bakker: adviseur vastgoedonderhoud. Geen van zijn dagen zijn gelijk. En dat geldt ook voor de projecten waar hij aan werkt.

“Adviseur vastgoedonderhoud, dat staat inderdaad op m’n kaartje”, vertelt Patrick, “maar mijn functie is veel breder dan de naam doet vermoeden. Het begint voor mij bij goed nadenken over hoe we een woning optimaal kunnen onderhouden op de slimste en voordeligste manier. Dat is het uitgangspunt en daarin adviseer ik. Dus ja, ik ben adviseur, maar ik draag meerdere petten. Tijdens de voortgang van een project en ook binnen Talen. Steeds meer ligt voor mij de nadruk op ondersteuning richting onze vestigingen, op coaching en begeleiding van collega’s en op de kwaliteitsbewaking van onze prestaties. Echt veelzijdig dus.”

Oog voor resultaat

Door de jaren heeft Patrick al heel wat rollen vervuld. Inmiddels weet hij ook welke hem het best passen, net als bepaalde werkwijzen. “Er zijn verschillende manieren om een project aan te lopen. Via de traditionele weg schrijft de opdrachtgever een aanbesteding uit, degene met de laagste prijs krijgt de opdracht. Als Talen willen we graag op een ander niveau onze opdrachtgevers faciliteren.” Patrick doelt daarmee op een specifieke werkwijze: RGS, oftewel Resultaatgericht Samenwerken. “Hierbij wachten we niet af tot de opdrachtgever bepaalt wat we moeten doen, maar al in het voortraject denken we mee en vooruit over het onderhoud van zijn bezit. Voor mij heel logisch, want ik én mijn collega’s hebben immers verstand van onderhouden en renoveren.” Samen met de opdrachtgever maken we keuzes en plannen over optimale onderhoudstrajecten die wel dertig jaar lopen. We gaan met elkaar op zoek naar het meest optimale onderhoudsplan tegen zo laag mogelijke kosten op een afgesproken kwaliteitsniveau. De opdrachtgever weet zo precies wanneer er wat moet gebeuren en wat de kosten zijn voor de komende jaren. Ik zie RGS dus vooral als een heel slimme manier van samenwerken!”

“We weten waar we mee bezig zijn. En we hebben dezelfde ideeën over het leveren van kwaliteit.”

Gedeelde kennis en ideeën

Bij alles wat Patrick doet draait het om samenwerken. Met opdrachtgevers, leveranciers én – niet in de laatste plaats – met zijn collega’s. “Werken in bouw en onderhoud gaat over ketens. Je hebt elkaar nodig, zo simpel is het. Als ik het over samenwerken heb dan denk ik ook aan wat we hier ‘Talen-blauw’ noemen. Dat gaat voor mij over onze eigen manier van werken, maar ook over een gedeelde mentaliteit en het delen en doorgeven van kennis. We weten waar we mee bezig zijn en hebben dezelfde ideeën over het leveren van kwaliteit.”
Voordat hij bij Talen aan de slag ging, werkte Patrick al zestien jaar in het vastgoedonderhoud. Hij wist dus al goed hoe het werkt in de bouw en hij nam flink wat ervaring mee. “En juist daardoor zie ik nu wat ons bedrijf zo anders en bijzonder maakt. Wij voeren onderhoudswerk uit in bewoonde staat. De bewoners zijn dus thuis als wij er zijn. Als ik bijvoorbeeld een inspectie doe, ontmoet en spreek ik ze. Voor mij is dat een grote plus in m’n werk. Die mensen en hun woongenot, dat is waar het voor mij om gaat.”