Martijn van der Wal
manager bedrijfsbureau

“Ik ben een vroege vogel, maar dat is natuurlijk niet uniek in de bouw!”

Jaren ervaring en vooral ook weten hoe het er op de bouwplaats aan toe gaat. Volgens Martijn is het onmisbaar bij het invullen van zijn rol als manager bedrijfsbureau. En ervaring, dat heeft hij zeker!

“Ik begon in 2001 als calculator werkvoorbereider op de vestiging Apeldoorn, nu Talen Midden”, vertelt Martijn. “En nu, meer dan vijftien jaar later, heb ik elke dag te maken met het gehele proces. Dankzij de ervaring die ik in de jaren opdeed, begrijp ik hoe zaken werken en wat er nodig is. Dat werkt fijn, voor mezelf en voor m’n collega’s.”

Martijns dagen zijn even vol als afwisselend. Hij houdt zich onder meer bezig met offertes, kostprijs- en verkoopprijsberekening, heeft contact met klanten en leveranciers én samen met de vestigingsdirecteur is hij eindverantwoordelijk voor de vestiging Talen Zuid. “Da’s inderdaad heel breed en afwisselend. Het omvat het hele speelveld van wat er in en vanuit onze vestiging gebeurt. Vrijwel alle projecten heb ik in beeld. Daarbij heb ik nauw contact met de projectleiders en de uitvoeringsploeg. Dát zijn de mensen die waarmaken wat wij hier op papier zetten. Voor hen wil ik alles goed regelen, want zij moeten het uiteindelijk doen.”

Vroege vogels

Martijns dagen beginnen vroeg. Voor dag en dauw kun je wel zeggen. Rond half zes stapt hij in IJsselmuiden in z’n auto en een uur later opent hij de deuren. “Ik ben inderdaad een vroege vogel, maar dat is natuurlijk niet uniek in de bouw”, vertelt hij lachend. “Vroeg beginnen vind ik fijn én het is goed. Voor de andere vroege vogels is het prettig als er al iemand is. Samen een bak koffie doen, even bijpraten. Een rustig begin van de dag en bovendien blijf ik zo aangesloten bij wat er gebeurt en leeft.”

“Langdurige samenwerkingen vormen de sterkste basis voor succesvolle projecten.”

Mensen maken het werk

Als je al meer dan vijftien jaar bij Talen werkt dan snap je hoe het werkt. Martijn kent inmiddels het klappen van de zweep en weet waar het om draait. “Ja, ’t is misschien cliché, maar dan zeg ik toch: mensen. Die maken het werk. Ik heb bijvoorbeeld eens meegemaakt dat een bepaalde samenstelling van een team niet werkte binnen een project. De uitvoeringsploeg kon het niet met elkaar vinden. Die spanning, dat gevoel slaat door naar de bewoners. En dat wil je natuurlijk niet. In zo’n situatie – wat overigens een zeldzaamheid is – stel ik een nieuw team samen. Zodat het wel weer werkt, voor iedereen.”

Bouwen aan vertrouwen

Je moet het met elkaar kunnen vinden en op elkaar kunnen bouwen, zo vindt Martijn. Dat geldt voor de bouwplaats én voor de relaties met klanten. “Het is voor mij het uitgangspunt voor langdurige samenwerkingen. Een goede relatie met onze klanten is enorm belangrijk in ons vak. Je werkt immers samen aan grote, langlopende projecten. Dan moet de basis sterk zijn. Juist dat bouwen aan vertrouwen vind ik een leuk onderdeel van mijn werk.”

“Of ik trots ben op wat ik doe? Natuurlijk!”, vervolgt Martijn. “Al vind ik ‘trots’ best een groot woord. Misschien klink ik wat nuchter, maar uiteindelijk is het ook ‘maar’ werk waar het om gaat. Die nuchtere kijk op zaken betekent voor mij aanpakken. Doen dus, en doen wat je zegt. Zo werken we samen aan succesvolle projecten. En dat is toch wel mijn dagelijks doel. En ja, trots.… Ik noem het plezier!”