Linda Cents
Innovatiemanager – Lean expert

“Van goed naar nóg beter, dat is mijn focus.”

Soepele samenwerkingen, betere processen. Zo zou je Linda’s focus in een paar woorden kunnen samenvatten. Haar werk en rol binnen Talen gaan natuurlijk over veel meer. “Wat ik doe als innovatiemanager? Dat moet ik wel eens vaker uitleggen en dat begrijp ik best”, zo begint Linda met een lach.

“Ik ben vooral bezig met het in kaart brengen van processen, deze inzichtelijk maken. Ik bereken doorlooptijden, help mee in uitvoeringsplanningen, begeleid processen in samenwerkingsverbanden. Daarnaast heb ik de afdeling Innovatie & Kennis onder m’n vleugels. Heel afwisselend dus.”

Toen Linda 8 jaar geleden als innovatiemanager bij Talen kwam werken, bracht dat wat veranderingen teweeg, zo vertelt ze. “Ik was een nieuwkomer, de functie was nieuw, ik bemoei me met vernieuwing en nieuwe procesmethodes én ik ben ook nog eens vrouw in best wel een mannenwereld. Dat was allemaal niet vreemd of gek, maar wel even wennen voor sommigen. Ik heb me toen ook voorgenomen: ik kan er wel moeilijk over gaan doen, maar ik moet gewoon laten zien dat ik het kan. En dat werkt. Zo werken we hier allemaal, we zijn immers doeners.”

Samen één doel

Wat óók even wennen was, is de invoering van de Lean management methode, waarachter Linda samen met haar team de drijvende kracht was. Een nieuwe manier van samenwerken, die zit niet een-twee-drie in ieders routine, toch? “Dat klopt”, knikt Linda. “Zoiets heeft inderdaad even wat voeten in aarde. Maar als mensen zien dat het effect heeft én ervaren dat het hun werk makkelijker maakt, dan staan ze er snel achter. Voor onze organisatie en voor onze samenwerkingspartners is het inmiddels een even praktische als succesvolle manier van werken.”

“We werken continu aan verbetering, op elk vlak.
Zo bouwen we samen aan een omgeving
waar iedereen z’n werk goed kan doen.”

Lean gaat over doorlooptijdverkorting. Daarbij is het doel niet het verminderen van het aantal stappen, maar het verkorten van de wachttijd ertussen. “Met onze Lean werkwijze focussen we op verbetering en op zo weinig mogelijk verspilling”, aldus ‘LEANda’ – zoals sommige collega’s haar gekscherend noemen. “Welke stappen zetten we? Wie is waar verantwoordelijk voor? Hoe stemmen we alle belangen op elkaar af? Optimaal samenwerken met een gezamenlijk einddoel. Het gaat echt over ‘wij’ en ‘doen’, ieder vanuit z’n eigen rol. Helemaal Talen dus.”

Vrijheid en afwisseling

Ieder heeft een andere rol en toch is er binnen Talen een mentaliteit die iedereen met elkaar gemeen lijkt te hebben. Ook Linda herkent die gedeelde cultuur. “Mijn ervaring is dat ondernemerschap sterk speelt bij al mijn collega’s. Iedereen lijkt een beetje het gevoel te hebben dat het zijn of haar bedrijf is. Dat komt volgens mij mede door de ruimte voor eigenaarschap die iedereen hier krijgt. Of misschien is vrijheid het juiste woord.”

Die vrijheid is geweldig, besluit Linda. “Voor mij is het de combinatie van die vrijheid en de afwisseling waar ik blij van wordt. Ik kom op alle vestigingen, spreek veel collega’s en ben betrokken bij de meest uiteenlopende projecten. Soms rij ik door een wijk waar we ons renovatiewerk hebben gedaan en dan denk ik: ja, daar doen we het voor. Dat is toch fantastisch!”