Rik Leenders
assistent-schilder

“Ik wil gewoon heel goed zijn in wat ik doe!”

Het schildersvak leer je natuurlijk in de praktijk, zo vindt Rik Leenders. Voor hem was en is Talen Vastgoedonderhoud zijn leerschool, want alweer tweeënhalf jaar geleden begon hij hier zijn opleiding tot assistent schilder. Inmiddels heeft hij z’n diploma en werkt Rik in vaste dienst. “Ik leer nog elke dag, hoor. Mijn vak gaat wat mij betreft verder dan de kwast en een pot verf.”

“Ik heb hier veel geleerd in best korte tijd”, vertelt Rik. “Dat ging op zo’n relaxte manier. Ik kreeg echt de tijd om de slag én de manier van werken te pakken te krijgen. En daarbij is er ook nog ’s ruimte om met elkaar te ouwehoeren, lol te hebben. Dat vind ik belangrijk, daardoor voel ik me hier zo thuis.”

Blije bewoner, trotse schilder

Dat thuisgevoel had Rik al heel snel. Door het plezier op de werkvloer en vooral ook door de manier van samenwerken. “Ik kan best wat chaotisch zijn. Dat komt omdat ik veel werk zie en het allemaal wil aanpakken. Daarin ga ik altijd voor de hoogste kwaliteit. Maar soms weet ik niet wat genoeg is. En dan is het fijn als een collega me erop wijst dat de kwaliteit van mijn top is en dat ik de lat niet nóg hoger hoef te leggen. We moeten onze projecten immers ook een keer afronden en opleveren”, vertelt Rik lachend.

Over de vraag waarom Rik z’n werk zo graag doet, hoeft hij niet lang na te denken. “Natuurlijk wil ik dat onze klant tevreden is. Wat ik eigenlijk nóg belangrijker vind, is dat de bewoner blij is met het werk dat ik lever. Ik zit nu in een project waarbij ik veel voordeuren en kozijnen schilder. In deze laatste fase van het project zetten wij als schilders de puntjes op de i. Zo’n nieuwe, frisse verflaag maakt het helemaal af. Daar worden de bewoners blij van en dat maakt me trots!”

“Als schilder zet ik de puntjes op de i. Zo’n frisse verflaag maakt het helemaal af.
Ja, dat maakt mij trots!”

De beste van ’t land

Voor Rik betekent zijn vak meer dan alleen de verfkwast oppakken. “Ik vind dat je een goede schilder bent als je meer kunt. Dat je naast schilderen ook op andere manieren inzetbaar bent. Vrezen, glaszetten, timmerwerk… Ik vind het allemaal leuk om te doen en dat heb ik laten weten. Ik kreeg de ruimte om te laten zien wat ik kan en daarmee heb ik m’n werk voor mezelf afwisselender gemaakt. Ik kan en ik doe meer, dat maakt me een allround schilder.”

“En trouwens, ik wil de beste schilder van Nederland worden!” Rik zegt het met een harde lach. Ergens klinkt het als een serieus doel. “Nou, ik heb het ooit eens gezegd, als een grapje. Wat ik echt bedoelde is dat ik ‘gewoon’ heel goed wil zijn in wat ik doe. Dat kan volgens mij alleen als je heel goed weet wat je aan het doen bent en elke dag open staat voor adviezen van collega’s. Leren van de ervaring van een ander. Daar groei je van!”