Alfred Mooiweer
Allround timmerkracht – facilitair medewerker

“Als ze mij vragen of ik een oplossing heb, dat geeft me een goed gevoel.”

Een medewerker met een lange staat van dienst: Alfred Mooiweer ging in 1993 als timmerman aan de slag bij Talen. In de afgelopen zesentwintig jaar bewoog hij door onze organisatie en door het vakgebied. Inmiddels heeft hij alweer tien jaar een allround functie in onze werkplaats in Dronten.“Natuurlijk doe ik nog altijd waar ik mee begon. Ik maak raamkozijnen, deuren, alles wat nodig is”, vertelt Alfred. “M’n werk hier gaat echter een stuk verder. Er is altijd wat te doen in de werkplaats en er gebeurt veel. Een van de mooiste dingen is dat ik hier veel collega’s zie. Ik ben hier al vanaf half zes ’s ochtends, dan sta ik klaar voor de jongens die hier hun dag beginnen. Mét een bak koffie natuurlijk!”

“Ik ben er in de eerste plaats voor de jongens. Ik doe mijn werk zodat zij hún werk kunnen doen.”

Aan contact komt Alfred dus niets tekort. Hij spreekt de meeste van zijn Talen-collega’s nagenoeg elke dag. “Ze komen langs of ze bellen. Dan hebben ze een vraag of hebben iets nodig voor het project waar ze op dat moment aan werken. Daardoor weet ik ook wel iets van vrijwel elke lopende klus in deze regio. Ik weet wat er speelt. Zo kan ik al op tijd nadenken over oplossingen als er eens een probleem of uitdaging is. Ik heb in mijn werkplaats immers alles wat nodig is.”

Volop in beweging

Of Alfred ook wel eens buiten de werkplaats te vinden is? Jazeker! Hij gaat regelmatig op pad om bijvoorbeeld gereedschappen te keuren op locatie. “Eerst kwamen de mannen met hun tools naar de werkplaats, maar dat was niet echt handig, voor hen en voor mij. Het gaat om meer dan zestig man, dus dat was een hele klus ineens. Nu ga ik naar de bouwplaatsen, volgens een planning die ik in overleg maak. M’n collega’s kunnen zo hun gereedschappen bij zich houden en het blijft liggen op de plek die ze gewend zijn. Praktisch in elk opzicht dus.”Volgens Alfred zijn het de afwisselende bezigheden en dagen die zijn werk zo leuk maken. Hij voelt zich ondernemer en eigen baas binnen de organisatie. “Dat vind ik mooi en bijzonder. Die vrijheid ontstaat omdat ik het vertrouwen krijg om zaken op te pakken naar mijn inzicht en ideeën. Dat werkt fijn. Zo ben ik op mijn manier de schakel in het grote geheel. En zo houd ik m’n collega’s, onze projecten en mezelf elke dag in beweging.”

Weten wat er speelt

De werkplaats is een belangrijke plek, aldus Alfred. Voor de voortgang van het werk en voor de collega’s. “Soms is er op korte termijn iets nodig, zoals een raamkozijn dat vervangen moet worden. Ik heb alle machines en materialen in huis om te maken wat er meteen moet komen. De teamleiders komen het ophalen en het werk op de bouwplaats kan weer doorgaan. Daarnaast is de werkplaats ook een sociale plek. Een uitvalsbasis om de dag goed te starten of om even een bakkie te doen en bij te praten.”