Ronny Peters is meester-schilder, een echte vakman met ruim 40 jaar passie voor zijn vak: “Kijk zo’n deur komt van de fabriek met drie lagen verf. Het ziet eruit als ‘sinaasappel huid’. Die maken wij dus eerst kaal. Daarna met de kwast schilderen. Dan kun je jezelf erin spiegelen. Zo hoort dat, zo was het vroeger ook. Prachtig vakwerk. De rollers hebben we allemaal weggegooid. Daarvan krijg je juist die sinaasappel look…”

Ronny praat met passie over zijn vak: “Het is ook het mooiste vak, vind ik…”, en dat brengt hij over op zijn huidige leerlingen Alexandra, Tino, Berhane en Merhawi. Ze zitten op de schilderschool van Technovium en zijn in dienst van Talen. “Ze zijn erg leergierig. Ze leveren al echt vakwerk af. Dat kan alleen als je het écht heel leuk vindt. De tips en tricks die ik meegeef, pikken ze meteen op. Bijvoorbeeld dat goed voorwerk het belangrijkste is voor een top resultaat. En dat zien ze zelf ook!”

Berhane en Merhawi zijn gevlucht uit Eritrea en wonen inmiddels 4 en 6 jaar in Nederland. Na het AZC zijn ze beide hun eigen weg gegaan en toevallig bij Talen weer samengekomen. Ronny: “Ze wonen op zichzelf en we helpen ze waar nodig met papieren, beetje wegwijs maken en dergelijke. Ik mag ze heel erg. Je ziet dat ze graag willen: het plezier straalt ervan af. Daarvan krijg ik dan ook weer energie. Als je je daarbij bedenkt uit welke situatie ze afkomstig zijn: ze zijn niet voor hun lol hier he?“

“Ze doen het niet alleen goed in hun vak. Ook in het meedoen in de maatschappij. Dat zie je bijvoorbeeld in de schaftkeet en het contact met bewoners. Ze móeten praten en zo leren ze ook weer de taal beter. En waar menigeen een voorbeeld aan kan nemen, is dat ze zo graag willen. Ze staan vaak als eerste op om weer aan de slag te gaan.” Berhane lacht van zoveel complimenten: “Ik vind het écht heel leuk werk; dingen mooi maken. Ik leer hier veel en heb veel contact met mensen.” Dan is hij alweer weg, want hij zou nog even bij de buurman kijken of het afgelakte raam al dicht kan.

De passie van Ronny en zijn leerlingen voor het schildervak, zie je terug in het resultaat: “En dat zien de bewoners gelukkig ook. Zij zijn erg tevreden en geven de leerlingen daarvoor de complimenten. Voor hun manier van werken én het resultaat. Dat mag ook gezegd worden. En we hebben ze hard nodig; nieuwe vakmensen!”

Portaal en Talen renoveren en verduurzamen 65 woningen in het Waterkwartier. Blikvanger in dit oude stukje Nijmegen is de mooie bomenlaan. Samen met de woningen uit de jaren 20, 30 en 40 van de vorige eeuw krijg je hier echt een tuindorp gevoel. We vervangen en isoleren het dak en dakkapellen, isoleren de spouwmuur en dichten kieren. Helemaal af is het als de woningen weer fris geschilderd zijn in de passende kleuren ‘uit die tijd’.

 

Bron: Portaal