Studenten Nick Monhemius en David Jellema van de Hogeschool Arnhem en Nijmegen onderzochten voor Talen waar de mogelijkheden lagen binnen het circulair vastgoedonderhoud. Uit het onderzoek bleek dat met name de afvalstromen uit dakwerkzaamheden geschikt zijn voor hergebruik. 

Nick en David hebben zich gericht op circulair vastgoedonderhoud met als hoofdvraag: ‘Op welke wijze kunnen materialen vanuit de huidige afvalstromen hergebruikt worden in het vastgoedonderhoud?’. Één van de deelvragen was: ‘Wat wordt verstaan onder circulariteit?’. Het onderzoek van Nick en David is gebaseerd op circulariteit waarbij de focus ligt op vier bouwdelen: Dak, Vloer, Installatie en Gevel. Nick en David bekeken welke afvalstromen ontstaan bij de werkzaamheden en welke materialen daarvan geschikt zijn voor hergebruik. Conclusie van het onderzoek luidde dat circulair vastgoedonderhoud zeker mogelijk is. De afvalstromen bij dakwerkzaamheden zijn hiervoor het meest geschikt. Wel vergt het een verandering in de mindset van de betrokkenen in de bouwkolom.

Bij Talen hechten wij waarde aan duurzaamheid. We zijn ons bewust van de verantwoordelijkheden die we met elkaar moeten nemen. Daarom grijpen we graag deze kans om onze afvalstromen aan de hand van de onderzoeksresultaten nog gunstiger te verwerken.