Comfortabeler wonen en lage energielasten. Dat was het doel van de ingrijpende renovatie van woningen van Woonstichting SSW aan de Henrica van Erpweg en de Mr. Samuel van Houtenweg in De Bilt. En dat is goed gelukt: aan de Van Houtenweg staat nu zelfs de een van de eerste energieneutrale portiekflats van Nederland. De werkzaamheden zijn vorig jaar uitgevoerd en het resultaat is ook aan de buitenkant zichtbaar. Want beide flatgebouwen kregen ook een nieuwe, frisse aanblik. Het consortium De Verduurzamers (met Talen Vastgoedonderhoud als aannemer) mag dit prestigieuze project op haar naam zetten.

Op woensdag 15 februari brengen wethouder Anne Brommersma en gedeputeerde Pim van den Berg een bezoek aan de energiezuinige flatgebouwen. Daarmee is dit succesvolle duurzaamheidsproject van en voor SSW officieel opgeleverd.

Van energielabel  ‘F’ naar ‘Nul op de meter’ en label ‘A’

De 28 portieketageflats aan de Van Houtenweg, gebouwd in 1962, hadden een gemiddeld energielabel ‘F’. Na de renovatie kregen ze het predicaat ‘Nul op de Meter’, doordat de installaties in de woningen en op het flatgebouw net zoveel energie genereren als ze verbruiken. Dit was onder meer mogelijk door 268 zonnepanelen te plaatsen op het dak. Verder kregen de woningen drievoudig glas, een warme jas van een dik pak isolatie, individuele balansventilatie in combinatie met warmteterugwinning, collectieve warmtepompen en brandstofcellen voor zeer efficiënte energie-opwekking. De 36 appartementen in het flatgebouw aan de Van Erpweg werden gebouwd in 1972. De bouwkundige kwaliteit van de woningen was matig en de woningen behaalden ook een gemiddeld energielabel ‘F’. Voor deze flats was het doel energielabel ‘A’. Daarvoor werden ingrepen gedaan aan de gevels, kozijnen en daken en werd balansventilatie met warmterugwinning aangebracht om maximaal energie te besparen. Bij het binnenonderhoud werden de badkamer, keuken en het toilet vernieuwd.

Veel comfortabeler

De bewoners van beide woongebouwen zijn tijdens het renovatieproces nauw betrokken bij de plannen. Tijdens de ingrijpende verbouwing woonden de huurders gewoon in hun huis. “Daar heb ik me wel een beetje in vergist”, aldus een bewoonster uit de Van Erpweg. “De rommel is gelukkig achter de rug en inmiddels geniet ik al een paar maanden van mijn comfortabele ‘paleisje’. Met een prachtige nieuwe keuken, nieuwe douche en een eigen cv-ketel. Zo fijn dat ik zelf de temperatuur kan regelen in mijn huis!”. Dat de woning veel comfortabeler zijn geworden is de reactie van veel huurders. “Alle isolerende ingrepen zijn goed merkbaar. Het tocht niet meer en de warmte blijft in huis. Zelfs ’s nachts koelt het nauwelijks af”, meldt een tevreden huurder.

Primeur

SSW heeft een primeur: de renovatie van de flatgebouwen is als een van de eerste in Nederland voor een deel van de woningen energieneutraal uitgevoerd. Jessie Bekkers-Van Rooij, directeur-bestuurder van SSW:  “Wij zijn heel trots op dit duurzaamheidsproject. SSW investeert in energiebesparende maatregelen die zorgen voor verlaging van de energielasten van onze huurders. Ook hebben we in dit project veel ervaring opgedaan voor volgende plannen, want duurzaamheid is en blijft komende jaren een focuspunt voor SSW.”

De Verduurzamers

De renovatie is uitgevoerd door De Verduurzamers. Dit ambitieuze samenwerkingsverband van Talen Vastgoedonderhoud, agNOVA architecten, Trecodome en Heijmans, zet zich met passie in voor comfortabel, duurzaam en betaalbaar wonen. “En daar zijn we zeker in geslaagd met dit project. Met name door een ingenieuze technische oplossing met brandstofcellen voor de warmte-opwekkingsinstallatie. “Eigenlijk is dit Nul-op-de-meter 2.0, want deze opzet vraagt geen extra investeringen in de energie-infrastructuur in de wijk”, aldus energie-expert Chiel Boonstra van De Verduurzamers. “De Biltse pilot krijgt zeker navolging, want de overheid wil meer milieuvriendelijke en energieneutrale woningen”, is de reactie van architect Jeroen Osendarp.