Flats Emmeloord voorbereid op de toekomst

Aan de Urkerweg in Emmeloord staan vier flats. Hulkesteijn, Nijenbeek, Verlehorst en Old Putten. Deze flats zijn toe aan onderhoud en een toekomstbestendige update. Daarom is woningcorporatie Mercatus vanaf eind 2017 in gesprek met de bewoners. Wat ervaren zij en wat is nodig om de flats toekomstbestendig te maken voor weer 50 jaar. Deze week is het voorlopig ontwerp voor de flats aan de bewoners gepresenteerd. Het getoonde beeld is een voorlopige impressie van het ontwerp. In afstemming met gemeente Noordoostpolder en welstand wordt het ontwerp verder uitgewerkt tot een definitief ontwerp. Er kunnen nog aanpassingen plaatsvinden.

Een duurzaam gebouw

Een omvangrijke klus waarbij de woningen aan de buitenzijde volledig worden vernieuwd en toekomstbestendig gemaakt. De vier gebouwen staan aan een toegangsweg van Emmeloord op een beeldbepalende locatie. Mercatus heeft daarom ook veel aandacht voor de uitstraling van de flats. De nieuwe buitenschil van de gebouwen voldoet aan het karakter van toen, het DNA van Noordoostpolder. De woningen worden heel goed geïsoleerd waardoor het comfort verbeterd wordt.

All-electric duurzaam opgewekt

De flats worden all-electric uitgevoerd. Er vindt onderzoek plaats om de benodigde elektriciteit hiervoor duurzaam op te wekken. Daarvoor worden de mogelijkheden onderzocht om door middel van elektrolyse de opgewekte energie van de zonnepanelen om te zetten in waterstof. De (groene) waterstof wordt opgeslagen en later weer gebruikt om elektriciteit en warmte mee te maken. Op deze wijze is het mogelijk het tekort aan duurzame stroom in de wintermaanden op te vangen zonder gebruik te maken van stroom uit het net.

Vervolg van het project

Begin volgend jaar worden bewoners verder geïnformeerd over de plannen. Ook wordt de komende tijd het proces met de gemeente opgestart. De planning is dat de uitvoering na de bouwvak 2019 start bij de eerste flat.Tijdens de uitvoering van het project blijft Mercatus in nauw contact met de bewoners van de flats. Wanneer er hulpvragen zijn, gaat Mercatus het persoonlijke gesprek aan om daar waar nodig maatwerk te leveren.

Samenwerking

De partijen Martini Architekten, Trecodome en Talen Vastgoedonderhoud gaan dit unieke onderhouds- en verduur­zamings­project uitvoeren.