Anders indelen is vermenigvuldigen

Er is een groot tekort aan woningen en wonen dreigt voor veel mensen onbetaalbaar te worden. Woningdelen is een woonvorm waarbij woningcorporatie Talis een grotere eengezinswoning splitst in twee onzelfstandige huurwoningen. “Hiermee bieden we een antwoord op de grote vraag naar betaalbare sociale huurwoningen. Door één woning te splitsen vinden twee woningzoekenden een betaalbare woonruimte”, aldus Talis bestuurder Ronald Leushuis.

Dit jaar is Talis gestart met een proef van drie woningen. De afgelopen maanden zijn de eerste woningen gesplitst. De vestiging Talen Zuid heeft de werkzaamheden uitgevoerd. Tijdens deze proef onderzoekt Talis hoe ze de woningen het beste kunnen verhuren, maar ook wat dit betekent voor de buurt. Daarom heeft Talis vooraf gesproken met buurtbewoners en hen gevraagd wat zij belangrijk vinden. Ook na de sleuteluitreiking blijft Talis volgen hoe deze woonvorm past in de buurt. Volgend jaar is de verwachting dat er nog zo’n 15 woningen aan 30 woningzoekenden via woningdelen verhuurd wordt.

Talis zet zich op verschillende manieren in om voldoende betaalbare woningen te realiseren. Dit doet ze onder andere door nieuwbouw. Naast nieuwbouw kijken ze ook naar haar bestaande woningen. In Nijmegen en Wijchen hebben ze vrij veel grotere eengezinswoningen, terwijl de grootte van huishoudens verandert. Tegenwoordig bestaat een huishouden gemiddeld uit 2,2 personen. Van de woningzoekenden die ingeschreven staat voor een sociale huurwoning is ruim 70 procent alleenstaand. Woningdelen biedt hier een oplossing voor. Door één woning te splitsen kunnen twee woningzoekenden een betaalbare woonruimte huren. Bovendien kan woning delen een antwoord bieden voor mensen die het prettig vinden om samen in een woning te wonen.

Woningdelen is anders dan kamerverhuur. Het is bedoeld voor alleenstaanden, niet studenten, die het gezellig en handig vinden om samen een aantal gemeenschappelijke voorzieningen te delen. De eigen badkamer biedt meer privacy, waarmee de woningen voor een grotere groep aantrekkelijk is.

De eerste bewoners, Saido (41 jaar) en Mohamud (36 jaar) Yusuf, hebben de sleutel van hun gedeelde woning aan de Aldenhof ontvangen. De broer en zus wonen nu ook in de Aldenhof samen met hun familie.

 

Bron: Talis