Duurzaam goed wonen - nu en later

Aan de Roodborstweg in Apeldoorn worden 9 woningen van De Goede Woning voorbereid op de toekomst. De huidige cv-ketel en WTW-unit moeten worden vervangen. Voor De Goede Woning is dit aanleiding om te onderzoeken of er meer maatregelen genomen kunnen worden om de woningen te verduurzamen.

WERKZAAMHEDEN

De woningen zijn relatief nieuw en goed geïsoleerd. Maar door het dichten van de kieren en naden worden de woningen nog beter geïsoleerd. De verwarmingsinstallatie vervangen we door een warmtepomp en een warmwaterboiler. Ook wordt de keuken vervangen en maken we voorzieningen voor gasloos koken. Als laatste installeren we zonnepanelen op de daken.

GASLOOS WONEN

Een warmtepomp vervangt de cv-installatie en is een belangrijk onderdeel van een gasloze woning. De warmtepomp komt in de kast op de eerste verdieping, hier komt ook een nieuwe warmte terugwin-unit met geluidsdempende maatregelen. Ook wordt er een nieuwe warmwaterboiler geplaatst. De bestaande radiatoren vervangen we door nieuwe speciale radiatoren met convectoren. Deze blazen warme lucht de ruimte in.

IMPACT VOOR BEWONERS

Om de woning kierdicht te maken, werken de vaklieden in iedere ruimte van de woning. Daarom is ervoor gekozen om één woning in te richten als rustwoning. Hier kunnen bewoners eventueel gebruik van maken als ze behoefte hebben aan wat rust en privacy.

Eén keer in de twee weken hijst een bouwkraan de zware warmtepompen door het dakraam naar de 1e verdieping van de woning. Deze plaatsing heeft best wat impact, omdat sommige bewoners daarvoor hun bed en huisraad aan de kant moeten te zetten. Om dit soepel te laten verlopen biedt Sandra Prantl als onze bewonersbegeleider een luisterend oor en een helpende hand!

MONITORING

Gedurende 2 jaar wordt het verbruik in alle woningen gemonitord.

Samen met de partners Hemink Groep BV, Nijhuis Bouw en Wolters Vastgoedonderhoud onderhouden wij de woningen van De Goede Woning.